Τσουνάμι φόρων!

Written By BaGGoC on Παρασκευή | 12:45 μ.μ.


Ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε αποδεκτές από τους εταίρους αλλαγές, είπε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που τελικά αποδείχθηκαν σκληρότερα από αυτά που αρχικά ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Πρόσθεσε ότι έμενε η οριστικοποίηση μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ και επανέλαβε την κρισιμότητα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου για την 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και την ύπαρξη β' πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.
«Βασικός στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας» δήλωσε, τονίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο βήμα προκειμένου να αυξηθεί η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας, ακόμα και τα μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Πριν ανακοινώσει τα σκληρά φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο ο κ. Βενιζέλος τόνισε αρκετές φορές ότι πρόκειται για έκτακτα, στοχευμένα και περιορισμένης διάρκειας μέτρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν το νέο φορολογικό σύστημα για το οποίο δεσμεύθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων του.
Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις για το νέο φορολογικό σύστημα που θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη θα αρχίσουν άμεσα, ενώ ανέφερε ότι έδωσε εντολή να υπολογισθούν με δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο, τα βάρη που έχουν επωμιστεί οι διάφορες κοινωνικές ομάδες από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα.
ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Πάντως, βάσει όσων ήδη αποφασίστηκαν και ενέκρινε η τρόικα:
- Επιβάλλεται έως το 2015 έκτακτη εισφορά (εισφορά αλληλεγγύης την ονομάζει η κυβέρνηση) στα εισοδήματα, η οποία θα επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 1% έως 4%, ενώ 5% θα είναι για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα.
«Όταν επιβάλουμε περικοπές και μέτρα στον ελληνικό λαό πρέπει να υποστούμε πρώτοι την μεγαλύτερη περικοπή» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. «Αυτό είναι ηθική υποχρέωση».
Ειδικότερα, επιβάλλεται:
Εισφορά 5% για βουλευτές, αιρετούς άρχοντες και μετακλητά στελέχη (γενικούς και ειδικούς γραμματείς, διοικητές οργανισμών, κλπ).
Εισφορά 4% για εισοδήματα άνω των 100.000
Εισφορά 3% για εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ
Εισφορά 2% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ
Εισφορά 1% για εισοδήματα από 12.000-20.000
Σημειώνεται ότι η έκτακτη εισφορά εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος, δεν αφαιρείται δηλαδή το αφορολόγητο όριο και με τον ίδιο συντελεστή για όλο το πόσο. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ ετησίως θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 500 ευρώ (25.000 Χ 2% = 500 ευρώ).
Επίσης, διευκρινίστηκε ότι προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για όσους βρίσκονται στα όρια κάθε κλίμακας, οι οποίοι και θα φορολογούνται με τον χαμηλότερο συντελεστή.
Για παράδειγμα, ο Α φορολογούμενος με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει εισφορά 199,99 ευρώ (19.999 - 199,99 = 19.800 περίπου). Ο Β, με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει, όμως, 400 ευρώ (20.001 - 400 = 19.600 περίπου). Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδά στη μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%.
Σημειώνεται ότι πολλοί τόνισαν το παράλογο της ρύθμισης αυτής που προκαλεί τεράστια αδικίες, αφού όπως αποδεικνύεται με το παραπάνω παράδειγμα μια διαφορά εισοδήματος των 2 ευρώ, θα συνεπαγόταν περίπου 200 ευρώ περισσότερη εισφορά.
- Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στις 8.000 ευρώ, με το ποσό μέχρι τα 12.000 ευρώ να φορολογείται με συντελεστή 10%. Αυτό σημαίνει ότι σε όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται ετήσιος πρόσθετος φόρος 400 ευρώ.
Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται νέοι μέχρι 30 ετών, άτομα άνω των 65 ετών με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και άτομα με αναπηρία. Συνολικά δηλαδή εξαιρούνται περίπου 600.000 φορολογούμενοι.
- Επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, μόνιμο ειδικό τέλος άσκησης επιτηδεύματος, το οποίο μεσοσταθμικά προσδιορίζεται στα 300 ευρώ ετησίως, αφού θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
Το τέλος θα επιβάλλεται μετά τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος και δεν συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. έκτακτη εισφορά). Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό το μέτρο δεν αφορά τα «μπλοκάκια των 700 ευρώ» και όλα θα διευκρινιστούν με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους.
- Αυξάνεται στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, από 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις. Θα οργανωθεί μηχανισμός επιστροφής φόρου για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.
- Στα ακίνητα δεν θα επιβληθεί νέο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά η μείωση του ορίου για επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας στα 200.000 ευρώ, θα ισχύσει όπως είχε αποφασιστεί.
- Αρχίζει επανέλεγχος, προκειμένου να προσδιοριστούν ονομαστικά λειτουργικές δαπάνες τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, που θα περικοπούν επιπλέον εφέτος.
ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
Παράλληλα, ισχύουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, η εισφορά για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η μετάταξη του τομέα της εστίασης στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από τον συντελεστή ΦΠΑ 13%, η αύξηση του φόρου στα φτηνά τσιγάρα, ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, το τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, η περικοπή των φοροαπαλλαγών, κ.λπ.
ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ…
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και ότι κυρίως τα μεσαία εισοδήματα καλούνται να σηκώσουν και σηκώνουν ήδη μεγάλα βάρη» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας όμως ότι «το ζήτημα της ηθικής ισορροπίας των μέτρων δεν ενδιαφέρει τους δανειστές μας».
Ωστόσο, αφήνοντας μια ελπίδα ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «αν περάσουμε τον κάβο, πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσουμε ανταποδοτικά».
Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα με στόχο την πλήρη οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου.
Ο ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ο κ. Βενιζέλος είπε, ότι θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος, που θα ψηφιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης, 30 Ιουνίου. Σήμερα, ο νόμος αυτός θα επιδοθεί στα κόμματα της Βουλής, και θα περιλαμβάνει:
1. Το νέο Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Το Ταμείο θα υπάγεται κατά 100% στο Δημόσιο, θα διοικείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο, που θα ορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και θα υφίσταται συνεχή έλεγχο από τη Βουλή και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε αυτό θα υπάρχουν δύο παρατηρητές από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
2. Την αποσαφήνιση του «χαρακτήρα» των ακινήτων του Δημοσίου.
3. Την εισαγωγή του θεσμού της επιφάνειας.
4. Τα φορολογικά μέτρα.
5. Τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
6. Διοικητικού χαρακτήρα ρυθμίσεις.
ΣΤΟ ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ
Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, έγινε ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών αρχικώς από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για το Μεσοπρόθεσμο και κατόπιν από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη για τα εργασιακά.
Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε την ενημέρωση του κ. Βενιζέλου, η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη πρότεινε να δημιουργηθεί, πέραν της τρόικας, πολιτική συντονιστική ομάδα, σε επίπεδο ευρωζώνης, για να σταματήσει η κακοφωνία μεταξύ των εταίρων μας, καθώς επίσης και να ενταθεί η πίεση ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ανεξαρτητοποιηθεί από πολιτικές διαδικασίες και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Στη συνέχεια η κ. Κατσέλη πρότεινε να ζητηθεί η συμβολή του EuroGroup για την υποβολή προτάσεων προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη διαχείριση χρέους της ευρωζώνης.
Αναφερόμενη στην ρευστότητα στην οικονομία, η πρώην υπουργός πρότεινε την ενεργοποίηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ άμεσα, καθώς και την προώθηση εγγειοδοτικού μηχανισμού για τις εταιρείες που έχουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση με ευρωπαϊκή αντεγγύηση και οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης.
Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ η κ. Κατσέλη εκτιμώντας ότι προχωρά εξαιρετικά καλά η σύμβαση που είχε υπογράψει πέρυσι το Υπουργείο Ανάπτυξης με την ΕΤΕ, ζήτησε επέκταση του προγράμματος.
* "Πώς να υπάρξει αξιοπιστία, όταν ο πρώην υπουργός μας έλεγε ότι είχε εξασφαλιστεί η συμφωνία με την τρόικα και τελικά δεν είχε γίνει τίποτα", φέρεται να είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
* Η Σοφία Γιαννακά, αφού καλωσόρισε τον υπουργό Οικονομικών "στο πιο δύσκολο ΚΤΕ της Βουλής" είπε ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν αντιμετώπισε την φοροδιαφυγή, δεν μείωσε τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών των ΔΕΚΟ και ότι "ζητάμε πάλι από το 40% των Ελλήνων να πληρώσουν".
* "Όποιος έχει την λύση να την φέρει στο τραπέζι", φέρεται να είπε ο Κώστας Γείτονας, ενώ ο Θανάσης Οικονόμου επέμενε στην πρότασή του να παραμείνει χαμηλός (13%) ο ΦΠΑ στην εστίαση, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Νάσος Αλευράς.
* Επιπλέον, ο κ. Αλευράς αφού διατύπωσε στο ΚΤΕ την εκτίμησή του ότι "θεωρεί πως οι δανειστές μας θέλουν πρώτα να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα και μετά να πάμε σε αναδιάρθρωση", έθεσε θέμα μέτρων ανάπτυξης καθώς "κανείς δεν θέλει να επενδύσει στη χώρα", ενώ πρότεινε περαιτέρω περικοπή των υψηλών μισθών στελεχών των ΔΕΚΟ.
* Από τη μεριά του ο Γιάννης Αμοιρίδης αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι "το σωσίβιο το παίρνουμε γιατί το χρειαζόμαστε" διερωτήθηκε στη συνέχεια "μήπως το πακέτο είναι ελαττωματικό". Ο κ. Αμοιρίδης αφού είπε ότι για εκείνον είναι "βασικό το ότι ανεβάζουμε φόρους" ρώτησε επίσης αν το χτύπημα της φοροδιαφυγής θα επιφέρει αλλαγές στα σκληρά μέτρα, και έλαβε θετική απάντηση.
ΒΑΣΩ: ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ…
Η Βάσω Παπανδρέου φέρεται να είπε ότι «δεν υπάρχει ορίζοντας, δεν ξέρω που πάμε» και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν «βγαίνει» αν είναι υποχρεωμένη να πληρώνει 23 δισεκατομμύρια ευρώ τόκους τον χρόνο.
Επίσης, η κ. Παπανδρέου πρότεινε να μην υπογράφει μόνος του ο υπουργός Οικονομικών, αλλά να έρχονται προς ψήφιση στην Βουλή τα όποια μέτρα και συμφωνίες συνάπτει με τους δανειστές.
* Εν τω μεταξύ «θερμό» επεισόδιο δημιουργήθηκε μεταξύ του Μίμη Ανδρουλάκη και της Μιλένας Αποστολάκη όταν ο πρώτος ανέφερε ότι «μας μιλάτε μόνο για φόρους» και ζήτησε να κλείσουν παρασιτικοί οργανισμοί του Δημοσίου, στελέχη των οποίων αμείβονται με 6.000 ευρώ τον μήνα. Στο σημείο εκείνο η κ. Αποστολάκη είπε: «Μίμη, υπάρχουν κι άνθρωποι που αμείβονται με 800 ευρώ τον μήνα» και ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Εσείς τους διορίσατε».
* Το ερώτημα αν θα εισπραχθούν τα προβλεπόμενα 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2011, έθεσε ο Ανδρέας Μακρυπίδης, επισημαίνοντας ότι «αν για την κάλυψη του κενού χρειαστεί η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων το 2012, αυτό θα είναι η «ταφόπλακα» της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς μας».
* Αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξέφρασε και η Τόνια Αντωνίου, θέτοντας ταυτόχρονα και το ερώτημα: «τι κάνει η κυβέρνηση επί 18 μήνες για την ανάπτυξη;».
* Δικαιότερους φορολογικούς συντελεστές, συντονισμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρότεινε ο Χρήστος Μαγκούφης, ο οποίος επιπλέον έθεσε και διαδικαστικό ζήτημα στο ΚΤΕ, ζητώντας να υπάρχει «χρονόμετρο» ομιλίας για όλους, έτσι ώστε, όπως είπε, «να μην δημιουργούνται εντυπώσεις από διαφόρους».
* Την κατάργηση του «πόθεν έσχες» προκειμένου να κινηθεί η αγορά, φέρεται να ζήτησε η Κατερίνα Μπατζελή, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης είπε ότι «δεν γίνεται τρεις μέρες πριν, να μην ξέρουμε τα μέτρα που θα ψηφίσουμε», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «αδιανόητο, να λέμε επί 18 μήνες ότι δεν μπορούμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Ότι θα συντρίψουν την μεσαία τάξη και θα αποτελειώσουν τους φτωχότερους, τα νέα μέτρα υπογραμμίζει η ΝΔ, ενώ αποκλείουν την ανάκαμψη και την ανάταξη της εθνικής οικονομίας.
Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το Μνημόνιο Βενιζέλου, όπως το παρουσίασε ο ίδιος συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: Φόροι, φόροι, φόροι! Ακόμη και για αυτούς που παίρνουν 570 ευρώ το μήνα. Μέτρα, ακόμη πιο επώδυνα και ακόμη πιο αναποτελεσματικά, που στην κυριολεξία θα συντρίψουν την μεσαία τάξη και θα αποτελειώσουν τους φτωχότερους. Μέτρα, που αποκλείουν την ανάκαμψη και την ανάταξη της Εθνικής μας οικονομίας. Μέτρα, που η εφαρμογή τους, θα γυρίσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες αρκετές δεκαετίες πίσω».
* Για μέτρα εξαθλίωσης και εξόντωσης των ασφαλιστικών και εργασιακών κατακτήσεων και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, που φέρνει το μεσοπρόθεσμο κάνει λόγο το ΚΚΕ.
Το μεσοπρόθεσμο φέρνει μέτρα εξαθλίωσης και εξόντωσης των ασφαλιστικών - εργασιακών κατακτήσεων και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Επιταχύνει την πτώχευση του λαού για να περιορίσει τις ζημιές για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια. Ο πόλεμος κατά των μισθωτών, των αυτοαπασχολουμένων, των νέων και των γυναικών κλιμακώνεται. Τώρα είναι ώρα ευθύνης και κοινής δράσης. Η επιτυχία της 48ωρης απεργίας είναι χρέος και καθήκον όλων. Πρέπει να δώσει εκκωφαντική απάντηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ισχυρό πλήγμα στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Ο αγώνας για να σωθεί ο λαός από τα μονοπώλια, την κρίση τους, θέλει θυσίες, οργάνωση στα συνδικάτα, ριζική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Οι αυταπάτες ότι υπάρχει λύση για το λαό χωρίς ριζικές αλλαγές και αποφασιστική σύγκρουση με την πλουτοκρατία, την ΕΕ, είναι σήμερα επικίνδυνες και πρέπει να παραμεριστούν. Τώρα χρειάζεται συμπόρευση με το ΚΚΕ για να γίνει ισχυρός ο λαός στην πάλη για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ.
* Να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών προκειμένου, όπως είπε, να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
* Ο Συνασπισμός σημειώνει πως τα νέα μέτρα θα εξοντώσουν οικονομικά εργαζόμενους και μικρομεσαίους και θα βυθίσουν περαιτέρω στην ύφεση την οικονομία.
* Στην εναλλακτική πρότασή της που βασίζεται κυρίως στη μείωση των δαπανών και όχι στη φορολογική εμμονή, επιμένει η Δημοκρατική Συμμαχία.
* Η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ.  κ. Ντ. Μπακογιάννη "το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν βγαίνει και είναι σε λάθος κατεύθυνση" και πρόσθεσε ότι στις πρόσφατες επαφές της με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους και τον Επίτροπο Όλι Ρεν, διατύπωσε πλήρεις προτάσεις.
* Άλλο είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και άλλο η επίθεση στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, σχολιάζουν για το μεσοπρόθεσμο οι Οικολόγοι Πράσινοι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου